Sinds 3 september heeft Nederland één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners die zijn aangesloten bij het systeem kunnen nu overal in Nederland worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand. Waar ze ook zijn. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat op deze schaal burgers oproept bij een hartstilstand in hun buurt. 

Twee oproepsystemen samengevoegd

Het nieuwe HartslagNu is een samenvoeging van 2 oproepsystemen: HartveiligWonen en HartslagNu. Eerder bedienden zij elk een deel van Nederland. Toen kon een burgerhulpverlener alleen opgeroepen worden in zijn eigen regio. Nu kan dat in heel Nederland.

Goed lopend systeem

Inmiddels zijn alle meldkamers van ambulances aangesloten op het nieuwe systeem. Als een medewerker van de 112-centrale vermoedt dat het om een hartstilstand gaat, verstuurt het systeem automatisch een oproep naar burgerhulpverleners in de omgeving van het slachtoffer. Zij krijgen via hun mobiel de opdracht te reanimeren. Een deel krijgt de oproep de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is bij het oproepsysteem.

Hebben voldoende burgerhulpverleners gereageerd op de melding? Dan krijgen de burgerhulpverleners die nog niet hebben gereageerd automatisch een bericht dat zij niet meer hoeven te gaan.

Lancering van nieuwe app

Het nieuwe HartslagNu lanceert direct een nieuwe app. Hiermee zijn burgerhulpverleners overal in Nederland te alarmeren. De app is te downloaden in de App Store en Google Play Store. Burgerhulpverleners die nog niet zijn overgestapt naar de app, worden gealarmeerd via sms. Let dus op: de oude app van HartslagNu zal niet meer gebruikt worden. Download de nieuwe HartslagNu app via de AppStore of de Playstore.

 

Categorieën: Algemeen