Zeist – Stichting Hartslag Zeist heeft op maandag 11 april jl. een informatieavond gehouden over burgerhulpverlening bij reanimaties. In de brandweerkazerne van Zeist verzamelden zich zowel burgerhulpverleners als geïnteresseerden. Samen met de RAVU en Hart4All is het een succesvolle en leerzame avond geworden.

De informatieavond heeft even op zich moeten laten wachten. In maart 2020 stond de informatieavond al gepland, maar door de coronapandemie moest deze worden uitgesteld. James Bensdorp, voorzitter van Hartslag Zeist: “Het was een geslaagde avond met veel belangstelling. De aanwezigen waren erg enthousiast en hadden veel vragen voor ons”.

Twee ambulanceverpleegkundigen vanuit de RAVU vertelden over het belang van burgerhulpverleners bij een reanimatie. Burgerhulpverleners zijn vaak als eerst bij een slachtoffer met een circulatiestilstand en vergroten daarmee de overlevingskansen. Deze burgerhulpverleners hebben een reanimatie- of EHBO-diploma en zijn aangemeld bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu. Wanneer er een 112-melding van een reanimatie bij de meldkamer binnenkomt krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer een oproep via hun telefoon om naar het slachtoffer te gaan.

Het belang van burgerhulpverleners werd deze avond ook nog eens onderstreept door Esther Eerden. Zij heeft zelf een circulatiestilstand gehad tijdens het sporten en heeft het geluk gehad dat er mensen om haar heen waren die konden reanimeren. Naderhand heeft zij via Hart4All contact kunnen leggen met de persoon die haar heeft gereanimeerd. Hart4All is een initiatief waarbij burgerhulpverleners in contact kunnen komen met de patiënt, nabestaanden en mede-burgerhulpverleners. Voorzitter Bettina Heefer van Hart4All: “Bij veel ongelukken weten EHBO’ers en burgerhulpverleners levens te redden door snel in te grijpen of te reanimeren. Al snel is er een ambulance ter plaatse. De professionele hulpverlening neemt het over en vervoert de patiënt naar het ziekenhuis. De EHBO’er of burgerhulpverlener blijft alleen achter, zonder te weten wat de afloop is. Hart4All maakt het mogelijk om weer in contact te komen wanneer beide partijen dit willen”.

De avond werd afgesloten met een bezoek langs verschillende stands en de nieuwste ambulance waar de LUCAS werd gedemonstreerd. De LUCAS is een apparaat die compressies (hartmassage) geeft zodat de ambulanceverpleegkundigen hun handen vrij krijgen en hun aandacht kunnen richten op andere levensreddende activiteiten.

Demonstratie LUCAS. Foto: Yorben Lodema