De inwoners van Austerlitz liggen het dorpshuis ‘t Trefpunt nauw aan ‘t hart. Er werd dan ook geen moment getwijfeld om een nieuwe automatische externe defibrillator (AED) aan te schaffen toen de oude aan vervanging toe was. Bij toeval bracht een bestuurslid van Stichting Hartslag Zeist juist op dat moment een bezoek aan ‘t Trefpunt met de reden om na te gaan of de bereikbaarheid van de AED in het dorpshuis niet verbeterd kon worden. De oude AED bevond zich namelijk binnen in het gebouw en was daardoor slechts inzetbaar bij reanimatie tijdens openingstijden van ‘t Trefpunt. 

Stichting Hartslag Zeist wil echter dat een AED altijd bereikbaar is omdat het optreden van een hartstilstand zich nu eenmaal niet aan openingstijden houdt. Daarom heeft Hartslag Zeist een AED-buitenkast ter beschikking gesteld waarin de nieuwe AED buiten aan het dorpshuis kan komen te hangen. Onlangs is de nieuwe AED geleverd en in de buitenkast geplaatst. Hiermee is de AED dag en nacht bereikbaar geworden om naar een slachtoffer van een hartstilstand te kunnen worden gebracht. Hoe sneller dit gebeurt, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer.

Hartslag Zeist is blij dat Austerlitz hiermee weer een stuk hartveiliger is geworden, maar realiseert zich dat ook in andere wijken binnen de gemeente Zeist het netwerk van 24/7 beschikbare AED’s verbeterd kan en moet worden. Onder andere in de wijken Vollenhove en de Verzetswijk zijn nog (te) weinig AED’s te vinden en zijn vaak maar beperkt bereikbaar. Wij hopen op enthousiasme ook bij bewoners van deze wijken om een buurt-AED aan te schaffen en die dan in een buitenkast van Hartslag Zeist te plaatsen. Ons doel is om uiteindelijk overal in Zeist binnen een AED beschikbaar te hebben in de zogenaamde 6-minutenzone van een mogelijk slachtoffer met een hartstilstand (start reanimatie binnen 6 minuten geeft de grootste kans op overleven volgens de Hartstichting).

Categorieën: Stichting